ترابردپذیری شماره تلفن همراه بهطور خلاصه به فرایندی گفته میشود که تمامی مشترکین اپراتورهای خطوط تلفن همراه میتوانند طی آن اپراتور سرویسدهنده خود را بدون تغییر در پیش شماره یا شماره اصلی سیمکارت تعویض نمایند. این طرح که بیش از ۱۵ سال در ۸۰ کشور اجرا شده هماکنون مورد تصویب سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی رسیده و هر سه اپراتور کشور موظف به اجرایی کردن آن هستند.
طی این مصوبه و امضای توافقنامه بین اپراتورهای همراه اول، ایرانسل و رایتل مشخص شد که طرح ترابردپذیری خطوط تلفن همراه از روز ۲۷ اردیبهشت ماه سال جاری بهصورت آزمایشی اجرایی میشود اما متاسفانه به دلیل وجود برخی مشکلات زیرساختی و عدم هماهنگی بین اپراتورها و سازمان تنظیم مقررات رادیویی این طرح تا روز یک شنبه مورخ ۹۵/۴/۲۰ به تعویق افتاد اما خوشبختانه با انجام هماهنگیهای لازم شاهد اجرایی شدن این طرح در روز یک شنبه بودیم.
طی مصوبه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در روز ۲۹ فرودین سال جاری جزئیات و هزینههای اجرا شدن این طرح برای هر اپراتور و مشترک مشخص شد. طبق این مصوبه اپراتوری که مشترک به آن نقلمکان کرده (اپراتور پذیرا) موظف است تا به ازای هر شماره مبلغ ۱۰,۰۰۰ تومان را به اپراتور پایه یعنی شرکتی که مشترک از آن نقلمکان کرده بپردازد. همچنین اپراتور پذیرا میتواند حداکثر مبلغ ۵,۰۰۰ تومان را برای این جا به جایی از مشترک خود دریافت نماید. بهطورکلی میتوان گفت حداکثر مبلغی که هر مشترک برای جا به جایی بین دو اپراتور میپردازد برابر با ۵,۰۰۰ تومان است.
در قسمت دیگر مصوبه قید شده است که اپراتور پذیرا بایستی طی مدت زمان حداکثر ۵ دقیقه شماره منتقل شده مشترک را فعال نماید و درصورتیکه شماره منتقل شده تا ۶ ماه هیچگونه مکالمه و یا تراکنشی نداشته باشد، اپراتور پذیرنده میتواند خط مورد نظر را به اپراتور پایه بازگرداند اما هیچ حقی در آزادسازی و یا واگذاری خط به غیر را ندارد.
طرح ترابردپذیری شماره تلفنهای کشور ابتدا تحت عنوان رومینگ ملی اجرایی شد تا مشترکانی که در منطقه زندگی خود با مشکلات پوشش آنتن اپراتور مواجه هستند بتوانند به سایر اپراتورها نقلمکان کرده تا از پوشش آنتن بهتری برخوردار شوند اما این طرح به دلایل نامشخصی رفته رفته کمرنگ شده و چندی پیش شاهدِ توقف این طرح بودیم.
حال فاز جدیدی از رومینگ ملی با نام ترابردپذیری یا همان Mobile Number Portability وارد فاز اجرای آزمایشی شده تا مشکلات رومینگ را پوشش دهد. طرح ترابردپذیری را میتوان بهعنوان یکی از سنگینترین طرحها و پروژههای سیستم مخابراتی کشور محسوب کرده چراکه این طرح علاوه بر داشتن مشکلات اجرایی نیازمند زیرساختهایی برای عملی شدن است.
طرح کشوری ترابردپذیری شمارههای تلفن همراه که با عنوان MNP در حوزه ارتباطات شناخته میشود بالاخره بعد از تأخیرهای بسیار در اجرا که ناشی از ضعف سیستم اپراتورها و مناسب نبودن الگوریتم اجرایی این طرح ناشی بود، قرار است از امروز بهصورت آزمایشی اجرا شود.
ترابردپذیری شمارههای همراه بهصورت آزمایشی و با تعداد مشترکان محدود آغاز میشود تا در صورت بروز مشکلاتی مانند قطع شدن سیمکارت قبلی و وصل نشدن سیمکارت جدید، اثرات نامطلوب این سرویس دامنگیر افراد کمتری باشد.
قرار است در این مرحله از اجرا (آزمایشی)، اطلاعرسانی به مشترکان توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (متولی اجرای این طرح) ظرف یک هفته صورت گیرد و در این مرحله اپراتورها اجازه تبلیغات ندارند.
همانطور که گفته شد، این رویکرد به جهت جلوگیری از بالا رفتن حجم تقاضا برای ترابرد خطوط صورت میگیرد تا اگر اپراتورها به مشکلی در اجرا برخوردند، فضای ارتباطات موبایلی کشور تحت تاثیر قرار نگیرد.
بعد از گذشت این مدت زمان یک هفتهای از اطلاعرسانی رگلاتوری، اپراتورهای موبایل اجازه تبلیغات خواهند یافت و عملا وارد رقابت بر سر جذب مشترکان یکدیگر خواهند شد.
طرح ترابردپذیری شمارههای همراه این امکان را به مشترکان موبایل میدهد تا درصورتیکه از خدماتدهی اپراتور خود ناراضی هستند با حفظ شماره به اپراتور دیگری بروند.
این کار در راستای افزایش رقابت بر سر ارائه خدمات باکیفیت و حفظ حقوق مشترکان موبایل صورت میگیرد.
ترابرد پذیری طرحی بسیار جامع است که میتواند اپراتورها و ساختارهای خطوط تلفن همراه را دچار تغییر و تحولاتی بنیادین کند. از آنجایی که این طرح تازه شروع به کار کرده و ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد تصمیم گرفتیم تا مواردی از مزایا و معایب این طرح را بازگو کنیم.
مزایای طرح ترابردپذیری شماره تلفن همراه
- کاهش مشکلات آنتن دهی و شبکه: کاربران و مشترکان میتوانند بسته به منطقه زندگی خود بهراحتی اپراتور مناسب را انتخاب نموده تا تحت پوشش شبکه قرار گیرند. جا به جایی بین اپراتورها سبب شده تا شاهد بهبود کیفیت پوشش شبکه در تمام نقاط کشور باشیم.
- افزایش رقابت و بهبود کیفیت: امکان تغییر اپراتور توسط مشترکین سبب شده تا شرکتها و اپراتورهای ارائه دهنده خدمات سطح کیفی خدمات را افزایش داده و درنهایت شاهد بهبود مشکلات اپراتورها باشیم.
- ارائه سرویسهای جذابتر: با اجرایی شدن طرح ترابردپذیری قطعا هر سه اپراتور کشور سرویسها و خدمات جذابتر و متنوعتری را برای جلب مشترکان ارائه میدهند. همچنین این رقابت میتواند در کاهش قیمت سرویسها و خدمات اپراتورها نقش مهمی را ایفا کند.
- کاهش قیمت سیمکارتهای عادی: با توجه به امکان جا به جایی بین اپراتورها قطعا ارزش سیمکارتهای همراه اول، ایرانسل و رایتل یکسان شده و درنهایت سبب افت قیمت سیمکارت میشود چراکه با این طرح مشخص نیست که شماره مورد نظر در کدام اپراتور مشغول به فعالیت است.
- نقلمکان بین اپراتورها بدون دغدغه تغییر شماره: برخی افراد و مدیران شرکتها و سازمانها به دلیل داشتم سیمکارتهای متعدد قصد تغییر اپراتور خود را دارند اما به دلیل تغییر شماره سیمکارت این امکان برای آنها وجود ندارد اما از این پس میتوانند با بهرهگیری از طرح ترابردپذیری بهسادگی هر چه تمامتر بین اپراتورهای مورد نظر خود جا به جایی صورت دهند.
معایب طرح ترابردپذیری شماره تلفن همراه
- افزایش قیمت خطهای رند همه اپراتورها: تا قبل از اجرایی شدن این طرح خطوط رند اپراتور همراه اول کمی گرانتر از سایر اپراتورها بود اما با از بین رفتن تفاوت میان شمارهها، ارزش کدهای مختلف از بین رفته و سایر اپراتورها نیز اقدام به افزایش قیمت خطوط رند خود میکنند.
- عدم امکان تشخیص تماسهای درون و برون شبکه: ترابردپذیری سبب شده تا امکان تشخیص اپراتور خط صرفا از روی شماره تلفن از بین برود. به همین دلیل اگر شما قصد برقراری تماس درون شبکه با شخص مورد نظر خود را داشته باشید به احتمال زیاد در تشخیص درون یا برون شبکه بودن اپراتور مقصد با مشکل مواجه خواهید شد.
- نا آشنایی با کدهای USSD اپراتور جدید: در حال حاضر هر اپراتور کدهای میانبر و USSD های مخصوص خود را دارد که مشترکین با بهرهگیری از آنها به خدمات اپراتور خود دسترسی پیدا میکنند. شاید جا به جایی بین اپراتورها سبب سردرگمی و نا آشنایی مشترک با کدهای USSD اپراتور جدید شود.
اکنون پس آشنایی با طرح ترابردپذیری لازم میدانیم تا نحوه انجام انتقال بین اپراتورهای کشور را بررسی کنیم. بدیهی است که ترابرد بین هر یک از اپراتورهای همراه اول، ایرانسل و رایتل روش مخصوص به خود را دارد که در ادامه به شیوه ترابرد بین هر سه اپراتور خواهیم پرداخت.
ترابرد به همراه اول
مشترکان اپراتورهای ایرانسل و رایتل میتوانند از طریق این بخش به اپراتور همراه اول مهاجرت کنند. برای این کار لازم است تا از طریق لینک http://join.mci.ir/ وارد صفحه مشترکین همراه اول شده و در کادر مشخص شده شماره تلفن ایرانسلی یا رایتلی خود را برای دریافت پیامک حاوی رمز عبور وارد نمایید. توجه داشته باشید که رمز عبور دریافتی یکبار مصرف است پس در وارد کردن آن دقت کنید.
اکنون لازم است تا با وارد کردن رمز عبور دریافتی در کادر جدید وارد صفحه درخواست آنلاین ترابرد به همراه اول شوید. در این صفحه فرمی وجود دارد که مالک اصلی خط با پر کردن آن میتواند از اپراتور فعلی خود به همراه اول مهاجرت کند. پس از پر کردن فرم و ثبت درخواست، پیامکی از سوی رگلاتوری همراه اول دریافت خواهید کرد. بعد از تایید این پیامک مدت زمان انجام ترابرد برای مشترکین اعتباری حداکثر ۳ روز و برای مشترکین دائمی حداکثر ۵ روز کاری خواهد بود.
ترابرد به ایرانسل
برای ترابرد از سیمکارتهای همراه اول و رایتل به ایرانسل لازم است تا ابتدا با مراجعه به لینک http://eform.irancell.ir/Portal/Home/?188479/MNP فرم مربوط به ثبت درخواست را پرد کرده سپس با همراه داشتن کارت ملی و مراجعه به یکی از دفاتر پیشخوان ایرانسل اقدام به دریافت سیمکارت جدید خود با همان شماره قبلی کنید.
- ترابردپذیری تنها برای مشترکان حقیقی امکانپذیر است.
- اطلاعرسانیها در این زمینه صرفا از طریق پیامک با سر شماره ۶۶۷ انجام خواهد شد.
- لازم است کاربر جهت تایید فرآیند، عدد ۱ را ظرف ۲۴ ساعت به شماره مذکور پیامک کند.
- هزینه ترابرد رایگان است.
- ترابردپذیری برای مشترکان حقوقی باید بهصورت کتبی و از طرف صاحبان مجاز یا نمایندگان معرفی شده، از طریق مراجعه به یکی از مراکز خدمات انجام گیرد.
کافی است برای تغییر اپراتور خود به رایتل با حفظ شماره کافی است تا ابتدا وارد لینک http://www.rightel.ir/mnp شده و سپس مراحل زیر را انجام دهید:
- درخواست ترابرد به رایتل بهصورت الکترونیکی و یا حضوری (تکمیل فرم درخواست ترابرد)
- پاسخ به پیامک تایید ترابردپذیری ظرف مدت تعیین شده
- دریافت شناسه ترابرد، در صورت احراز شرایط لازم برای ترابرد
- پرداخت صورتحساب بروز، توسط مشترکین دائمی در مدت تعیین شده
- پاسخ به پیامک تایید فعالسازی شبکه رایتل
- پایان فرآیند ترابردپذیری و آغاز بهرهمندی مشترک از خدمات اپراتور رایتل
توجه:
پس از درخواست ترابرد، در مراحل مختلف ممکن است بنا به دلایلی درخواست مشترک رد شود که این دلایل به استحضار مشترک جهت رفع آنها و اقدام مجدد خواهد رسید.
تکمیل فرم درخواست ترابرد، پس از آگاهی شما مشترک عزیز از ضوابط و شرایط ترابردپذیری و اعلام موافقت با آنها، امکانپذیر خواهد بود.
همچنین میتوانید برای اطلاع از شرایط و قوانین ترابرد به رایتل و آگاهی از جزئیات دقیق قوانین این اپراتور برای ترابرد مشترکین حقوقی به آدرس http://www.rightel.ir/mnp-help مراجعه کرده و از تمام شرایط و ضوابط آگاهی یابید.
در پایان باید خاطرنشان کرد که هر مشترک تنها ۲ بار در سال امکان انجام ترابرد بین اپراتورهای کشور را دارد. اگر سیمکارت خود را بهتازگی فعال نمودهاید باید توجه داشته باشید که ترابرد بعد از گذشت ۳ ماه از فعالسازی سیمکارت در اپراتور پایه امکانپذیر خواهد بود پس هر چه سریعتر اقدام به فعالسازی سیمکارت خود نمایید.
منبع : گجت نیوز