کارتهای حافظه microSD ممکن است که به صورت ناگهانی دچار مشکل شوند و امکان دستیابی به اطلاعات موجود در آنها نیز وجود نداشته باشد. روشهایی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوان کارت حافظه جانبی را تعمیر کرد و اطلاعات آن را بازیابی نمود. همراه موبایلستان باشید تا در این مقاله به بررسی این موضوع بپردازیم و با روشهای تعمیر کارت حافظه و بازیابی اطلاعات آن بیشتر آشنا شویم.
کارتهای حافظه باعث میشوند که کاربران بتوانند میزان حافظه تلفنهای هوشمند و تبلتشان را افزایش دهند. از این طریق میتوان تصاویر، ویدیوها، موسیقیها و فایلهای بیشتری را روی تلفن هوشمند نگهداری کرد. ممکن است که برخی از این فایلها نیز مهم و ضروری باشند. اما اگر زمانی این کارت حافظه خراب شود و عملکردی از خود نشان ندهد باید چکار کنیم؟ در این مقاله به بررسی این موضوع میپردازیم و با روش تعمیر کارت حافظه و بازیابی اطلاعات آن آشنا میشویم.
مطالب مرتبط:
- چگونه تلفن هوشمند خیس شده را نجات دهیم؟
- چگونه طول عمر باتری تلفن های هوشمند را افزایش دهیم؟
- چگونه از طریق بلوتوث، اینترنت وای فای گوشی را به اشتراک بگذاریم؟
- چگونه استفاده از تصاویر زمینه مشکی در نمایشگر آمولد باعث کاهش مصرف باتری میشود؟
تهیه فایل پشتیبان از اطلاعات
آیا شرایطی برای شما پیش آمده است که متوجه شوید برخی از اطلاعاتتان از روی کارت حافظه حذف شدهاند؟ این موضوع به دلیل این رخ میدهد که فایل جدید فضای کافی برای ذخیره شدن روی کارت حافظه نداشته است و در نتیجه دستگاه مجبور شده برای مثال چند تصویر را از روی کارت حافظه به صورت تصادفی حذف کند.
اگر کارت حافظه MicroSD شما خراب شده یا شکسته باشد، در این صورت نباید آن را فرمت کنید. در واقع اگر با فرمت کردن کارت حافظه مشکل آن حل شود مجددا بازیابی اطلاعات آن از طریق ابزارهایی که در این زمینه وجود دارند کار مشکلی است. در شرایط این چنینی باید پیش از فرمت کردن کارت حافظه، از اطلاعات موجود در آن فایل پشتیبان تهیه کنید
تعمیر کارت حافظه از طریق ویندوز
زمانی که کارت حافظه تلفن هوشمندتان خراب شد، دستگاهتان را خاموش و آن را از گوشی جدا کنید و به کامپیوتر وصل نمایید. اگر کارت حافظه توسط کامپیوتر شناسایی شد، روی آن راست کلیک کرده و گزینه Properties را انتخاب نمایید. سپس به سربرگ Tools بروید و روی گزینه Check Now کلیک کنید تا خطاها را تشخیص دهد. با انجام این کار، ویندوز با استفاده از قابلیت Error checking، خطاهای کارت حافظه را شناسایی و رفع میکند.
اما اگر بعد از اتصال کارت حافظه به کامپیوتر، شناسایی آن توسط ویندوز صورت نگرفت، بخش مدیریت سیستم (Systems Manager) را اجرا کرده و سپس روی گزینه Dick Management که در لیست سمت چپ قرار دارد کلیک کنید. اگر در این قسمت کارت حافظهتان را در سمت راست صفحه مشاهده کردید، روی آن راست کلیک نمایید و گزینه Change drive letter and paths را کلیک کنید.
حال در صفحهای که باز میشود، روی گزینه Add کلیک کرده و یک درایو برای کارت حافظه خود اختصاص دهید. اکنون با اتمام عملیات، باید کارت حافظهتان در داخل مای کامپیوتر نمایش داده شود. در این مرحله همانند روشی که در بالا برای یافتن خطاهای کارت حافظه ذکر شد، برای شناسایی خطاها اقدام کنید.
در تصویر زیر میتوانید نرم افزارهای مدیریت فایلهای حذف شده و بازیابی اطلاعات را از نظر قیمت و توانایی مقایسه کنید:
تعمیر کارت حافظه و بازیابی اطلاعات از طریق DiskDigger
اگر بعد از انجام روشهای فوق، همچنان موفق به تعمیر کارت حافظهتان نشدید، باید توجه داشته باشید که همچنان راههایی برای انجام این کار وجود دارند. ابزارهایی در این خصوص عرضه شدهاند که میتوانند کارتهای حافظه خراب را تعمیر کرده و اطلاعات موجود در آنها را بازیابی کنند. DiskDigger یکی از آنهاست. امکان استفاده رایگان از این برنامه در دوره تست وجود دارد و قیمت نسخه تک کاربره آن برای کامپیوتر ۱۴.۹۹ دلار است. نرم افزار مذکور در وبسایتهای دانلود فارسی وجود دارد و میتوانید از طریق آنها نرم افزار مذکور را دانلود کرده و استفاده کنید.
بعد از اینکه DiskDigger را دانلود و نصب کردید، آن را اجرا کنید و کارت حافظهتان را انتخاب نمایید. در این مرحله باید سه بار دکمه Next را کلیک کنید تا در نهایت DiskDigger شروع به اسکن کارت حافظه نماید. ممکن است که انجام این فرآیند کمی طول بکشد که عادی است. بعد از انجام این کار، تمام فایلهایی که شناسایی شدهاند، نمایش داده خواهند شد. در این مرحله باید فایلهایی را که میخواهید بازیابی شوند، از بین آنها انتخاب نمایید. حال تنها کاری که باید انجام دهید، انتخاب مسیری است که قصد دارد این فایلها در آن ذخیره شوند، سپس با کلیک بر روی دکمه OK این عمل صورت خواهد گرفت.
تعمیر کارت حافظه از طریق دستگاههای اندرویدی روت شده
اگر دارای یک تلفن هوشمند اندرویدی روت شده هستید، در این صورت میتوانید که کارت حافظه دستگاهتان را مستقیما از طریق گوشی تعمیر کنید. در واقع یک نسخه اندرویدی از DiskDigger نیز وجود دارد که کاربران میتوانند از طریق گوگل پلی به آن دسترسی داشته باشند. نسخه رایگان این اپلیکیشن به کاربران اجازه میدهد که تصاویر (با فرمت JPG و PNG) و ویدیوها (با فرمت MP4 و 3GP) را بازیابی کنند. در نسخه پیشرفته از این اپلیکیشن نیز امکان بازیابی تمام فایلها وجود دارد.
کاربرانی هم که تلفن هوشمندشان را روت نکردهاند میتوانند از طریق نسخه پرو این اپلیکیشن اقدام کنند. اگرچه در این نسخه امکان بازیابی فایل اصلی وجود ندارد، اما میتوان رونوشتهای قبلی فایل اصلی را بازیابی کرد. بر اساس آنچه که به دست آمده، نسخه بدون نیاز به روت از اپلیکیشن DiskDigger تصاویر را با کیفیت پایینتری بازیابی میکند.
فرایند انجام این کار در اندروید ممکن است همانطور که در بالا ذکر شد طولانی باشد. اما باید توجه داشته باشید که نسخه اندرویدی DiskDigger از نظر عملکرد نسبت به نسخه ویندوزی ضعیفتر است و کارایی پایینتری دارد. اما اگر قصد دارید که از نسخه اندرویدی آن استفاده کنید، توجه کنید که روت بودن دستگاه در این خصوص مهم است. زیرا در این صورت اپلیکیشن مذکور میتواند به فایلهای خارج از سیستم دسترسی داشته و عملکرد بهتری را از خود نشان دهد. برای دانلود این اپلیکیشن میتوانید از طریق لینک زیر اقدام کنید.
دانلود نسخه اندروید DiskDigger Pro از طریق گوگل پلی
دانلود نسخه اندروید DiskDigger برای بازیابی تصاویر از طریق گوگل پلی
بازیابی اطلاعات حذف شده از طریق سیستم عامل مک
کاربران میتوانند اطلاعات موجود در کارت حافظه خود را از طریق سیستم عامل مک بازیابی کنند. نرم افزار Data Recovery Wizard که به صورت رایگان برای مک عرضه شده، میتواند به سادگی این کار را انجام دهد. برای دانلود این اپلیکیشن میتوانید از طریق وبسایت رسمی آن اقدام نمایید:
بعد از اینکه نرم افزار مذکور را دانلود و نصب کردید، کارت حافظه را به مک متصل کنید و نرم افزار را اجرا نمایید. این نرم افزار راهنمایی مرحله به مرحلهای را در اختیار کاربران قرار میدهد تا بتوانند هر چه سادهتر نسبت به بازیابی اطلاعات کارت حافظه خود اقدام کنند. بعد از مطالعه این راهنمایی، باید کارت حافظه مورد نظرتان را انتخاب نمایید و سپس از بین فایلهای نمایش داده شده، موارد مورد نظرتان را برای بازیابی انتخاب کنید.
این نرم افزار بعد از یک اسکن کوتاه، لیستی از فایلهایی را که میتوان بازیابی کرد نمایش میدهد. برای مثال تمام فایلهایی که به صورت تصادفی حذف شدهاند، در این لیست نمایش داده میشوند. یکی دیگر از قابلیتهای این اپلیکیشن، امکان اسکن عمیق کارت حافظه است. در پنجرهای که نمایش داده میشود میتوانید فایلهایی که گم شدهاند را انتخاب کنید.
در گام آخر نیز باید مسیری را در داخل نرم افزار مشخص کنید تا فایلهای مورد نظرتان در آن ذخیره شوند. کاربران باید توجه داشته باشند که بازیابی فایلها در مسیر فعلی خود توصیه نمیشود. مخصوصا اگر کارت حافظه دارای مشکلاتی باشد.
Data Recovery Wizard برای سیستم عامل ویندوز نیز منتشر شده است. نسخه رایگان آن میتواند تنها تا ۲ گیگابایت اطلاعات را بازیابی کند و اگر اطلاعات بیشتری دارید که نیاز به بازیابی دارند، باید به سراغ نسخه پولی آن بروید. این نسخه با قیمت ۸۹.۹۵ دلار عرضه میشود. البته از آنجایی که در ایران چندان امکان خرید لایسنس نرم افزارها وجود ندارد، میتوانید نسخه کرک شده آن را از سایتهای فارسی زبان دانلود کنید.
R-Studio
T-Tools نیز همانند DiskDigger یکی از ابزارهایی است که امکان بازیابی اطلاعات را ارائه میکند. این نرم افزار به صورت مرحلهای به جلو میرود و در نهایت اطلاعات مورد نظر کاربر را بازیابی میکند. نسخه رایگان R-Studio به فایلهای مربوط به ویندوز محدود شده است و نسخه پولی آن فایلهای ext3 را که مربوط به اندروید است را نیز به رسمیت میشناسد.
استفاده از سرویسهای بازیابی اطلاعات
اگر با استفاده از روشهای فوق موفق به بازیابی اطلاعات خود نشدید، همچنان جای امیدواری وجود دارد. سرویسهایی در سطح جهان فعالیت میکنند که کار آنها بازیابی اطلاعات از کارت حافظه و هاردهایی است که دچار مشکل شدهاند. شیوه کار آنها نیز بدین صورت است که باید کارت حافظه را به آنها ارسال کنید و سپس اطلاعات بازیابی شده را از طریق FTP Server دانلود نمایید. قیمت بازیابی برای ۳۲ گیگابایت اطلاعات تقریبا حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ دلار است. از جمله شرکتهایی که در این خصوص فعالیت میکنند میتوان به Recoverfab اشاره کرد. در حال حاضر در ایران نیز چندین شرکت با چنین رویکردی در حال فعالیت هستند که میتوانند نیاز کاربران ایرانی را در این خصوص مرتفع سازند.
قفل گشایی کارتهای حافظه رمزگذاری شده
اگر microSD را به عنوان حافظه داخلی دستگاه تنظیم و رمزگذاری کردهاید و بعد از مدتی خراب شده است، در این صورت بهتر است که اطلاعات گوشی را ریست نکنید. زیرا انجام این کار باعث میشود که اطلاعات کارت حافظه نیز از بین بروند و در این صورت نمیتوان آنها را به سادگی بازیابی کرد. برای بازیابی اطلاعات از کارتهای حافظهای که به عنوان حافظه داخلی فرمت شدهاند، روشهایی وجود دارد که با جستجو در اینترنت میتوانید آنها را پیدا کنید.
نتیجه گیری
اگر کاربران به صورت دورهای از اطلاعات موجود روی کارت حافظه خود فایل پشتیبان تهیه کنند، در این صورت نیاز چندانی برای بازیابی اطلاعات از کارت حافظهای که خراب شده وجود نخواهد داشت. همچنین با انجام این کار، میزان نگرانیها در خصوص از بین رفتن اطلاعات ضروری نیز کاهش مییابد. اما اگر نیاز به بازیابی اطلاعات داشتید، در این صورت بهتر است که ابتدا نسبت به انجام این کار از طریق ابزارهای ویندوز اقدام کنید.
در گام بعدی بهتر است که به سراغ نرم افزار رایگان PhotoRec بروید. این نرم افزار بازیابی را به صورت مرحله به مرحله به جلو میبرد. اگر از این طریق نیز موفق به بازیابی اطلاعات خود نشدید، در این صورت استفاده از نرم افزار هایی نظیر DickDigger یا Data Recovery Wizard توصیه میشود.
اما در کل توصیه میشود حتما به صورت دورهای نسبت به تهیه فایل پشتیبان از فایلهای خود اقدام نمایید. همانطور که در این مقاله از موبایلستان مطالعه کردید، با روشهای تعمیر و بازیابی اطلاعات از microSD آشنا شدیم. اگر شما نیز تجربهای این چنینی داشتید و توانستهاید مشکل کارت حافظهتان را رفع کنید، روش انجام کارتان را از طریق بخش دیدگاهها با ما و کاربران موبایلستان در میان بگذارید.