موبایلستان

نگاهی به پردازنده کایرین ۹۶۰ به‌عنوان قلب تپنده honor 9

نگاهی به پردازنده کایرین ۹۶۰ به‌عنوان قلب تپنده honor 9

تلفن همراه هوشمند honor 9 یک محصول بسیار نیرومند است و بخش عمده‌ای از این برتری به علت استفاده از پردازنده کایرین ۹۶۰ بر روی این محصول است و به همین مناسبت نیز در این مقاله قصد داریم تا نگاهی به پردازنده honor 9 یعنی تراشه کایرین ۹۶۰ های سیلیکون بیندازیم.
این پردازنده علاوه بر honor 9 بر روی بسیاری از محصولات دیگر شرکت هواوی حاضر است. دیگر میزبانان این تراشه را می‌توان تمامی خانواده mate 9، honor 8 پرو، هواوی P10 و P10 پلاس دانست.
ابتدا نگاهی به ساختار این پردازنده می‌اندازیم. این تراشه از ۸ هسته پردازشی تشکیل شده است که چهار عدد از آن‌ها از نوع کورتکس A73 با کلاک ۲٫۳۶ گیگاهرتز هستند و ۴ هسته دیگر از نوع کورتکس A53 هستند که کلاک ۱٫۸۴ گیگاهرتزی را برای این دستگاه به ارمغان می‌آورند. از سوی دیگر تراشه گرافیکی این دستگاه نیز بخشی از پردازنده کایرین ۹۶۰ آن است و کاربران honor 9 می‌توانند از یک پردازنده گرافیکی ARM Mali از نوع G71MP8 با سرعت ۱۰۷۳ مگاهرتز بهره ببرند. حافظه تراشه کایرین ۹۶۰ دو حافظه ۳۲ بیتی LPDDR4 است که می‌تواند سرعت ۲۹٫۹ گیگابیت بر ثانیه را از خود برجای بگذارد. همچنین این پردازنده بر پایه معماری ۱۶ نانومتری طراحی شده است. به این ترتیب این پردازنده در رده تراشه‌های مبتنی بر معماری ۶۴ بیتی قرار می‌گیرد.
حال پس از بررسی ساختار آماری این محصول، نگاهی به عملکرد آن در شرایط مختلف می‌اندازیم. نخستین نکته مهم این است که بیشتر بار پردازشی تراشه کایرین ۹۶۰ بر عهده چهار هسته A73 آن هستند و هسته‌های A53 بیشتر نقش نیروی کمکی برای این چهار هسته را ایفا می‌کنند. به این ترتیب نگاه به قدرت عملکرد A73 می‌تواند قدرت کلی دستگاه honor 9 را بیشتر نشان بدهد. برای این کار این تراشه را با نسل‌های قبلی آن مقایسه می‌کنیم. این تراشه می‌تواند از نظر مصرف انرژی تا ۲۰ درصد از نسل قبلی خود یعنی کایرین ۹۵۰ بهتر عمل کند. این امر به این معنی است که کاربران honor 9 مصرف باتری بهینه‌تری خواهند داشت. از سوی دیگر تراشه گرافیکی مالی G71 موجود بر روی این دستگاه نیز می‌تواند عملکرد گرافیکی کلی بهتری نسبت به نسل‌های قبلی خود داشته باشد که این میزان برابر با ۴۰ درصد بهبود است.
از دیگر مزایای تراشه کایرین ۹۶۰ این است که این تراشه به مودم داخلی LTE cat 12/13 مجهز است و به این ترتیب می‌تواند یکی از سریع‌ترین ساختارهای اتصال به شبکه را برای محصولات میزبان خود از جمله honor 9 به ارمغان بیاورد. از جمله نکات جالب پردازنده کایرین ۹۶۰ این است که این محصول در سال ۲۰۱۶ طراحی و عرضه شده است و در پایان سال ۲۰۱۶ نیز نیرومندترین پردازنده بر پایه هسته‌های شرکت ARM نام گرفته بود. با وجود عرضه تراشه کایرین ۹۷۰ در سال جاری میلادی بازهم باید گفت که تراشه کایرین ۹۶۰ یک محصول بسیار نیرومند است و honor 9 با بهره‌مند بودن از این پردازنده و با توجه به قیمت بسیار مناسب تعیین‌شده برای این محصول، یک گزینه بسیار ایدئال برای کاربرانی است که توان پردازشی بالا را در قیمتی پایین‌تر از آخرین مدل‌های موجود در بازار می‌خواهند.
تراشه کایرین ۹۶۰ در بنچ‌مارک ۳D mark از نوع Ice Storm Unlimited Physics با نمایشگر خاموش و رزولوشن ۱۲۸۰ در ۷۲۰ پیکسل، موفق به کسب امتیاز ۱۵۱۲۹ شد. این امتیاز به این معنی است که تقریبا عملکردی مشابه با پردازنده A10 شرکت اپل از خود برجای می‌گذارد.
یکی از درخشان‌ترین عملکردهای پردازنده کایرین ۹۶۰ را می‌توان در بنچ‌مارک Geekbench 4.0 نسخه چندهسته‌ای ۶۴ بیتی مشاهده کرد. این تراشه در این بنچ‌مارک توانسته است تا به امتیاز ۵۸۳۲٫۵ دست پیدا کند که این آمار حتی از پردازنده‌های Core i3 نسل هفتم شرکت اینتل برای کامپیوترهای خانگی نیز بهتر است.

در بخش تک‌هسته‌ای همین بنچ‌مارک نیز شاهد کسب امتیاز ۱۹۴۱ توسط کایرین ۹۶۰ هستیم که از اسنپ دراگون ۸۳۵ و اگزینوس ۸۹۹۵ اندکی کمتر (به ترتیب ۶ و ۱ درصد) است ولی از پردازنده نیرومندی مانند اگزینوس ۸۹۹۰ ۵ درصد بهتر عمل می‌کند.
این تراشه یک محصول خانگی برای شرکت هواوی به‌حساب می‌آید. در حقیقت هواوی دو نام بزرگ را در خانواده خود جای داد است که یکی از آن‌ها honor و دیگری های سیلیکون هستند. شرکت های سیلیکون در زمینه ساخت تراشه‌ها فعالیت دارد ولی این کار را به‌صورت مستقل انجام نمی‌دهد و غول بزرگی مانند TSMC را در کنار خود می‌بیند. این پردازنده نیز پس از کایرین ۹۷۰، بهترین محصول تولید شده توسط های سیلیکون به‌حساب می‌آید و به‌صورت دقیق‌تر، پیش از عرضه کایرین ۹۷۰ و ویژگی‌های منحصربه‌فرد آن از نظر هوش مصنوعی، این پردازنده یعنی کایرین ۹۶۰ به‌عنوان پرچم‌دار پردازنده‌های شرکت های سیلیکون به‌حساب می‌آمد.
برای درک قدرت کایرین ۹۶۰ کافی است بدانید که در مقایسه مستقیم آن با پردازنده اسنپ دراگون ۸۳۵، تنها موارد تفاوت فاحش دو محصول به سرعت دانلود در شبکه‌های اینترنت و کلاک هسته‌های پردازنده بازمی‌گشت و در سایر موارد این دو پردازنده به‌صورت شانه‌به‌شانه در کنار هم حرکت می‌کردند. برای مثال وب‌سایت مشهور versus که به‌صورت تخصصی به بررسی و مقایسه پردازنده‌ها می‌پردازد. به جزئیات فنی این پردازنده رسیدگی کرده و آن‌ها را منتشر کرده است که البته این جزئیات بیش‌ازحد حرفه‌ای بوده و از حوصله بحث ما خارج است؛ با این وجود این پردازنده به نحوی طراحی شده است که امتیاز کسب‌شده توسط آن در این وب‌سایت مرجع برابر با ۵۴۹ امتیاز بوده است در حالی که امتیاز اسنپ دراگون ۸۳۵ تنها ۲ امتیاز بیشتر و برابر با ۵۵۱ است. این امتیاز برای تراشه اگزینوس ۸۹۹۵ شرکت سامسونگ برابر با ۴۶۴ امتیاز است. با توجه به این‌که نسل جدید کایرین هم‌اکنون در بازار مصرف حضور دارد ولی نسل جدید دو مدل دیگر به بازار راه نیافته است می‌توان درک کرد که قدرت این پردازنده تا چه اندازه بالا است.
در پایان باید گفت که تراشه کایرین ۹۶۰، آخرین مدل پردازنده موجود در بازار نیست ولی توان پردازشی بسیار مناسبی را ارائه می‌کند و حتی می‌توان انتظار داشت که در طول دو یا سه سال آینده همچنان شاهد حضور آن در میان تراشه‌های نیرومند موجود در بازار همراه باشیم. با این وجود باید گفت که honor 9 از یک قلب پردازشی نیرومند و مناسب بهره می‌برد که می‌تواند برای مدت‌ها توان پردازشی مورد نیاز کاربران این محصول را تامین کند.

خروج از نسخه موبایل