نمایشگرهای AMOLED و LCD از نظر عملکرد کاملا با یکدیگر متفاوت هستند. کاربران نمایشگرهای آمولد میتوانند با استفاده از تصاویر زمینه مشکی و تیره، مصرف باتری دستگاهشان را کاهش دهند. همراه موبایلستان باشید تا اطلاعات بیشتری در این خصوص به دست آوریم.
بسیاری از مردم مطلع هستند که نمایشگرها یکی از پرمصرفترین بخشهای تلفن همراه به حساب میآید و میتواند انرژی زیادی از تلفن هوشمند را مصرف کند. اما بسیاری از مردم در خصوص اینکه تصویر زمینه موبایلشان نیز میتواند روی مصرف باتری تاثیر شگفت انگیزی داشته باشد اطلاعی ندارند. در واقع استفاده از یک تصویر زمینه تیره و مشکی یا تصویری با رنگهای تیره باعث میشود که انرژی کمتری نسبت به تصویر زمینههای روشن مصرف شود. اما باید توجه داشت که این موضوع به نوع نمایشگر تلفن هوشمند شما بستگی دارد.
مقالات مرتبط:
- نگاهی به کیفیت تصویر 4K در تلویزیونهای QLED سامسونگ
- الجی با فناوری OLED آینده تلویزیون را متحول خواهد کرد
- نگاهی به تحولات تلویزیونهای هوشمند سامسونگ
- تلویزیون QLED سامسونگ، تلفیقی از هوش مصنوعی با تلویزیون
ابتدا ما قصد داریم اطلاعات مختصری را در خصوص تکنولوژی نمایشگرها در اختیارتان بگذاریم. در بازار تلفنهای هوشمند، بسیاری از دستگاهها از نمایشگرهای آمولد (AMOLED) یا LCD استفاده میکنند. البته انواع نمایشگرهای دیگری نیز برای تلفنهای هوشمند عرضه میشود که در این مقاله چندان به بررسی این موضوع نخواهیم پرداخت.
تکنولوژی LCD
LCD مخفف واژه Liquid Crystal Display است که معنای صفحه نمایش کریستالی مایع را دارد. این همان تکنولوژی است که در برخی از تلویزیونها و مانتورها نیز مورد استفاده قرار میگیرد. همانطور که از نام این نوع از نمایشگرها میتوان فهمید، این صفحه نمایشها در واقع کریستالی هستند و از خود نوری ندارند و نور پس زمینهشان را انتقال میدهند.
این بدان معناست که وقتی شما در نمایشگر LCD به تصویری مشکی نگاه میکنید، در واقع نور پسزمینه آن به رنگ مشکی روشن شده است. به همین دلیل این نمایشگرها چندان نمیتوانند رنگ مشکی را به خوبی و دقیق نشان دهند. از تلفنهای هوشمندی که چنین نمایشگری دارند میتوان به الجی G7 ThinQ، اچتیسی U11 پلاس، هواوی Mate 10 و سونی اکسپریا ZX2 اشاره کرد.
لازم به ذکر است که نمایشگرهای LCD مصرف انرژی زیادی دارند و در واقع تمام پیکسلها در زمانی که نمایشگر در حال استفاده باشد روشن هستند.
تکنولوژی AMOLED و OLED
واژه AMOLED مختفف Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode است که معنای شبکه فعال دیودهای ارگانیک تابنده نور را میدهد. از این تکنولوژی نیز در تلویزیونها استفاده میشود اما بیشتر در تلفنهای هوشمند شاهد استفاده از این نوع نمایشگر هستیم. نمایشگرهای OLED نیز تقریبا شبیه به این نوع صفحه نمایشها هستند اما در آنها شبکه ماتریس فعال وجود ندارد.
سامسونگ معمولا برای تلفنهای هوشمند خود از نمایشگرهای AMOLED استفاده میکند. از جمله محصولاتی که دارای چنین نمایشگری هستند میتوان به سامسونگ گلکسی S9، گلکسی نوت ۸ و گلکسی S8 اشاره کرد. محصولی نظیر گوگل پیکسل ۲ نیز به چنین نمایشگری مجهز است.
نمایشگر این محصولات در واقع از مواد آلی تشکیل شده است و هنگامی که جریان الکترولومینسانس از آنها عبور میکند، نور را تولید میکنند. نمایشگرهای آمولد در زمینه مصرف باتری عملکرد بهتری دارند و به دلیل اینکه تمام پیکسلها همیشه روشن نیستند، مصرف باتری دستگاه کاهش مییابد. یکی دیگر از قابلیتهای این نوع نمایشگرها نیز نمایش دقیق رنگ مشکی است. زیرا هیچ نوری در پشت آن روشن نمیشود و مشکی خالص نمایش داده میشود.
مقایسه طول عمر باتری در نمایشگرهای AMOLED و LCD
آمولد
در نمایشگرهای آمولد اینکه مصرف باتری نمایشگر چقدر است، بیشتر به خود کاربر بستگی دارد. زیرا استفاده از تصاویر زمینه تیره و مشکی باعث میشود که مصرف باتری در این صفحه نمایشها به اندازه زیادی کاهش یابد.
XDA Developer بعد از انجام یک تحقیق اعلام کرد که کاربران میتوانند ۶ درصد از مصرف باتری دستگاه را در هر ساعت استفاده با روشنایی ۲۰ درصدی و البته تصویر زمینه مشکی کاهش دهند. استفاده از تصویر زمینه مشکی در میزان روشنایی ۱۰۰ درصد نیز باعث میشود که در هر ساعت ۸ درصد از مصرف باتری کاهش یابد.
باید توجه داشته باشید که این آزمایش در زمانی صورت گرفته که نمایشگر یک ساعت روشن بود که چنین اتفاقی زیاد در تلفنهای هوشمند عادی رخ نمیدهد و اغلب ما نمایشگر را در زمانهای مختلف روز روشن و خاموش میکنیم. آزمایش دیگری نیز در این خصوص انجام شده که نشان میدهد استفاده از تصویر زمینه مشکی باعث میشود که مصرف باتری دستگاه در طول روز ۱۸ درصد کاهش یابد.
LCD
آیا چنین موضوعی در نمایشگرهای LCD نیز وجود دارد؟ و کاربران میتوانند که مصرف باتری دستگاهشان را با استفاده از تصویر زمینههای تیره کاهش دهند؟ پاسخ این سوال منفی است. زیرا نمایشگرهای LCD از نور پسزمینه استفاده میکنند و همین امر باعث میشود که هیچ روشی برای کاهش مصرف آنها وجود نداشته باشد. در واقع نور پسزمینه هر پیکسل در این نوع از نمایشگرها دائما روشن است.
تنها راهکاری که کاربران این نوع از محصولات میتوانند برای کاهش مصرف انرژی دستگاهشان انجام دهند، استفاده از حالت ذخیره انرژی یا همان Battery Saver Mode است. همچنین این افراد بهتر است در زمانهایی که نیازی به گوشی خود ندارند، نمایشگر آن را روشن نکنند. کاهش نور نمایشگر و همچنین مدت زمان خاموش شدن آن نیز میتواند در مصرف باتری این نوع از دستگاهها تاثیر مثبتی بگذارد.
نکته دوست داشتنی در خصوص نمایشگرهای LCD این است که کاربران میتوانند هر نوع تصویر زمینهای که خوششان آمد را روی صفحه تنظیم کنند و استفاده از تصاویر روشن و رنگارنگ نیز هیچ تاثیری روی مصرف باتری دستگاه نخواهد گذاشت. این در حالی است که کاربران نمایشگرهای OLED برای بهبود مصرف انرژی دستگاهشان مجبور هستند که تصاویر تیره و غم انگیزی را روی صفحه نمایش دستگاهشان تنظیم کنند. البته به این نکته نیز توجه داشته باشید که لزوما نیازی به استفاده از تصویر زمینه کاملا مشکی برای کاهش مصرف انرژی نیست. بلکه باید تصویر زمینه تلفن هوشمند شما فقط تیره باشد.
راهکارهای دیگر در خصوص کاهش مصرف انرژی نمایشگرهای OLED
روشهای دیگری نیز وجود دارند که کاربران نمایشگرهای OLED با استفاده از آنها میتوانند مصرف باتری دستگاهشان را بهبود بخشند. یکی از این موارد، استفاده از تمهای مختلف برای تیره کردن محیط کل گوشی است. در واقع اگر کاربران با استفاده از تمهای تیره بتوانند کل محیط گوشی و اپلیکیشنهایی که به صورت مکرر از آنها استفاده میکنند را تیره کنند، قادر خواهند بود تا مصرف باتری دستگاه را به اندازه زیادی کاهش دهند. حتی میتوان پسزمینه محیطهای متنی را نیز مشکی کرد و متون را به صورت سفید نمایش داد.
سادهترین راه برای اطلاع از میزان مصرف باتری دستگاه در حالتهای مختلف نیز استفاده از اپلیکیشن تنظیمات و گزینه باتری (Battery) است. این گزینه اغلب در بخش تنظیمات دستگاه (Device Settings) یا Device Maintenance قرار دارد. بهتر است ابتدا باتری تلفن هوشمندتان را کاملا شارژ کنید و پس از استفاده بخش زیادی از باتری، مصرف آن را بسنجنید و بار دیگر موارد فوق را رعایت کنید و سپس همین کار را تکرار نمایید. در این صورت میتوانید مقایسه دقیقی بین آنها انجام دهید. در بخش مربوط به باتری در قسمت تنظیمات گوشی، موارد مصرف دستگاه به صورت مجزا نوشته میشوند و از این طریق میتوانند تنها میزان مصرف نمایشگر را مورد بررسی قرار دهید.
تصاویر زمینه مشکی را از کجا پیدا کنیم؟
اگر میخواهید که یک تصویر کاملا مشکی را روی نمایشگر دستگاهتان قرار دهید، در این صورت بهتر است که تصویر موجود در لینک زیر را دانلود و استفاده کنید. همچنین باید تم دستگاهتان را نیز تغییر دهید و از یک تم تیرهتر استفاده کنید. کاربران نمایشگرهای AMOLED بهتر است که علاوه بر تغییر تصویر زمینه و تم، زمان خاموش شدن نمایشگر را نیز کاهش دهند و همچنین اقدام به خاموش کردن حالت تنظیم خودکار روشنایی و فعال سازی حالت ذخیره انرژی کنند. با انجام این کارها، میزان مصرف انرژی دستگاه تا اندازه زیادی کاهش خواهد یافت.
البته بدون شک این تنها نمایشگر نیست که از باتری دستگاه استفاده میکند، بلکه بخشهای دیگری از تلفن هوشمند نیز نیاز به انرژی دارند که از این جمله میتوان به پردازنده و سایر اجزای گوشی اشاره کرد. به همین دلیل میزان مصرف باتری دستگاه بستگی به عادتهای استفاده کاربران از گوشی دارد، اما در کل انجام موارد فوق باعث کاهش مصرف باتری میشود.
همانطور که در این مقاله از موبایلستان مطالعه کردید، با نمایشگرهای LED و AMOLED آشنا شدیم و روش کاهش مصرف باتری را در صفحه نمایشهای AMOLED شرح دادیم. اگر تلفن هوشمند شما نیز مجهز به چنین نمایشگری است، موارد گفته شده در این مقاله را انجام دهید و سپس نتیجه را با ما و کاربران موبایلستان در میان بگذارید. به نظر شما استفاده از یک تصویر زمینه مشکی چقدر میتواند در مصرف باتری دستگاه تاثیر گذار باشد؟