اپل روز دوم فروردین یک کنفرانس مهم را برگزار خواهد کرد و احتمالا از آیفون ۴ اینچی جدید خود با نام آیفون ۵SE رونمایی خواهد کرد. اما چیزی که احتمالا تیم کوک اکنون دربارهی آن فکر میکند، نه سخنرانیاش در کنفرانس پیشرو، بلکه جدال قضایی حساسی است که قرار است بین اپل و پلیس فدرال آمریکا در روز سه شنبه برگزار شود. در واقع تیم کوک در این هفته، دو وظیفهی مهم را برعهده دارد: یکی معرفی دیوایس جدید اپل و دیگری حفاظت از امنیت تمام دیوایسهای قبلی.
جدال اپل با FBI و کل دولت آمریکا به حدی بالا گرفته است که شاید خود حادثهی تروریستی سن برناردینو تا به الان بدست فراموشی سپرده شده باشد! از روز بعد از حادثه و با پیدا شدن آیفون ۵C فاروک -تروریست حاضر در این پرونده که به همراه همسرش توسط پلیس کشته شد- پلیس پایش را در یک کفش کرد که اپل باید محتویات آیفون او را رمزگشایی کند و اطلاعات آن را در اختیار مراجع امنیتی بگذارد.
اپل هم طبیعتا برای اینکه امنیت میلیونها کاربر آیدیوایسهایش در سراسر جهان به خطر نیافتد، با این درخواست مخالفت کرد و به FBI جواب رد داد. مدتی این کشمکش ادامه داشت تا اینکه مشخص شد تروریست سومی هم به غیر از فاروک و همسرش در صحنه حضور داشته و ممکن است اطلاعات این شخص در آیفون ۵C معروف وجود داشته باشد. این موضوع به پلیس دلیل تازهای داد تا فشارها را بر روی اپل تشدید کند و سرانجام قرار است روز سه شنبه در یک دادگاه قضایی، برای این پروندهی پیچیده راه چاره ای پیدا شود.
این دادگاه که قرار است روز سه شنبه و ساعت ۱ بعد از ظهر به وقت محلی در شهر واشنگتن آمریکا برگزار شود، تا ساعت ۵ بعد از ظهر طول خواهد کشید و وکلای قضایی هر دو طرف، شواهد خود را مطرح خواهند کرد تا با طرف مقابل بر روی آنها بحث کنند و تایید یا رد شوند. برگزاری دادگاه به این نوع، درخواست FBI بوده است و نشان دهندهی این است که پلیس فدرال دربارهی جایگاه قضایی خود در این پرونده احساس مطمئنی ندارد. هفتهی پیش سوزان کراوفورد (Susan Crawford) استاد حقوق دانشگاه هاروارد در این باره گفته بود که FBI در این پرونده از لحاظ قانونی جایگاه لرزانی دارد.
این درخواست FBI البته اپل را غافلگیر کرده است و سران کوپرتینو قصد دارند از مجربترین متخصصان قانونی خود برای مبارزه با FBI بهره ببرند. در این راستا اپل از Lisa Olle، مدیر بخش اجرای قانون اپل در جهان و Erik Neuenschwander، مسئول بخش رمزنگاری و کدگذاری اپل خواسته است که در دادگاه حاضر شوند.
Neuenschwander در رابطه با این پرونده توضیحات قابل توجهی داده است:
“من در اظهار نظر اولیهی خودم هم گفته بودم که ساخت یک نسخهی مخصوص از سیستم عامل برای دور زدن رمزنگاری دیوایسهای اپل کار بسیار خطرناکی است. درواقع ساخت این سیستم عامل (Govt.OS) یک راه جدید را برای انواع تهدیدها و خطرها در سطح جهانی باز خواهد کرد و امنیتی که اپل برای بوجود آوردن آن، سالها تلاش کرده است را در یک لحظه از بین خواهد برد.
ساخت چنین سیستم عاملی همچنین میتواند یک تحمیل بر کارمندان اپل باشد و امنیت آنها را تحت الشعاع قرار دهد. اگر نام یا جزئیاتی از اطلاعات شخصی کارمندان دخیل در این پروژه به بیرون درز کند، میتواند اتفاقات جبران ناپذیری را برای آنها در پی داشته باشد. اگر این اطلاعات در دست افراد ناباب بیافتد، ممکن است با اعمال فشار و تهدید بتوانند از اطلاعات سیستم عامل مخصوص باخبر شوند و در آن صورت امنیت تمام کاربران در سراسر جهان به خطر میافتد.
دولت و FBI این نکات را درک نمیکنند.”
توضیحات Erik Neuenschwander برای ما منطقی به نظر میرسد و ساخت سیستم عاملی تحت عنوان Govt.OS با اینکه به خودی خود ضرری ندارد اما وجود آن در سرورهای اپل میتواند ریسک خطر را بسیار بالا ببرد؛ هم خطر نفوذ به دیتابیس کاربران اپل و هم خطر از بین رفتن امنیت شخصی کارمندان و مهندسانی که بر روی آن کار میکنند.
حال باید تا روز سه شنبه منتظر بمانیم و ببینیم آیا توضیحات متخصصان قانونی اپل میتواند دادگاه را هم قانع کند یا فاتح این پرونده FBI خواهد بود.