موبایلستان

نگاهی بر تاریخچه‌ی ورود تلفن همراه و عرضه‌ی نخستین سیم کارت در ایران

با رشد روز افزون تکنولوژی٬ نیاز بشر به استفاده از ابزارهای دیجیتال نیز افزایش می‌‌یابد. امروزه کمتر کسی را می‌توان یافت که از تلفن همراه تنها نام آن را شنیده باشد. حتی در روستاها نیز اکثر مردم تجربه یک بار استفاده از این دستگاه‌ها را دارند. در این مطلب قصد داریم به بهانه‌ی بیست و چهارمین سالروز عرضه اولین سیم کارت در ایران توسط اپراتور همراه اول٬ فارغ از تمام مضراتی که تا کنون برای گوشی‌های هوشمند ذکر شده است و تمام آن‌ها ریشه در نادرست بودن فرهنگ استفاده از این همراه‌های کاربردی دارد٬ نگاهی ویژه بر گوشی‌های هوشمند داشته باشیم. با موبایلستان همراه باشید.

تاریخچه ورود تلفن همراه به ایران

در آوریل ۱۹۷۳ مارتین کوپر مدیر اسبق شرکت AT&T اولین کسی بود که در جهان با تلفن همراه ارتباط برقرار کرد. حدود بیست سال بعد در مردادماه سال ۱۳۷۲، اولین آگهی برای معرفی تلفن همراه در روزنامه اطلاعات و کیهان به چاپ رسید. سرانجام روز ۱۹ مرداد ۱۳۷۳ برای نخستین بار سیم‌کارت‌ در ایران مورد استفاده قرار گرفت و اولین سیم‌کارت‌ها به دست نفراتی در نهاد ریاست جمهوری رسید.
اپراتور همراه اول
تا اواسط سال ۱۳۷۴ در مجموع ۹۹۴۷ نفر برای دریافت سیم‌کارت ثبت نام کردند و در شهریور همان سال واگذاری آغاز شد. در آن زمان علاوه بر واگذاری سیم کارت در اختیار گذاشتن تلفن همراه نیز بر عهده شرکت مخابرات بوده است.
در سال ۱۳۷۴ تعداد تلفن‌های فعال به ۱۵۹۰۷ شماره افزایش یافت و علاوه بر تهران، شهرهای مشهد، اهواز، تبریز، اصفهان و شیراز نیز زیر پوشش شبکه تلفن همراه قرار گرفتند. با گسترش شبکه ارتباطات سیار در سال‌های بعد، در سال ۱۳۷۵ در مجموع علاوه برشهرهای یاد شده ۲۸ شهر دیگر نیز به این شبکه پیوستند. اولین تلفن های همراه کشور تنها محدود به مکالمات صوتی بودند و مشترکان برای استفاده از سرویس پیامکی باید به دفاتر مخابراتی مراجعه کرده و برای دریافت پیام کوتاه ثبت نام می کردند. گفته می شود که اولین پیامک در کشور ما در سال ۱۳۸۱ ارسال شد.

اپراتور همراه اول٬ با نام اختصاری IR-MCI پس از ۱۳ سال فعالیت و در سال ۱۳۸۶ با گذراندن روند خصوصی سازی دارای برند و نام تجاری گردید و از آن پس با رنگ و شعار مخصوص خود به فعالیتش در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات ادامه داد. با گسترش خصوصی سازی ارتباطات٬ اپراتورهایی مانند ایرانسل٬ تالیا و رایتل نیزعرضه سیم کارت به کاربران را آغاز کردند که این امر سبب ایجاد رقابتی مثبت بین اپراتورهای تلفن همراه در ایران گردید. هر کدام از این اپراتورها با برند و نام تجاری انحصاری سعی در بهبود بخشیدن امر خطیر ارتباطات در کشور پهناور ایران را دارند و هم‌زمان با پیش بردن اهداف مهم خود٬ رقابت با سایر اپراتورها را نیز از یاد نبرده‌اند.
هم اکنون شرکت ارتباطات سیار ایران حدود ۷۵.۸۵ میلیون مشترک دارد و ۱۲۴۶ شهر و بیش از ۷۰ هزار کیلومتر از جاده های کشور را تحت پوشش قرار داده است. ضریب نفوذ همراه اول حدود ۹۰.۳% درصد و ارتباط رومینگ بین الملل آن با ۲۷۰ اپراتور در ۱۱۲ کشور جهان برقرار است.

مزایای گوشی‌های همراه

تلفن‏های هوشمند در سال‏های اخیر به ابزاری مهم برای انجام‏ دادن کارهای روزانه تبدیل شده‏ اند بطوری که امروزه کمتر کسی را می‏بینیم که تلفن همراهی که در دست دارد هوشمند نباشد. اکثر مردم درصد قابل توجهی از کارهای روزانه خود را به کمک گوشی‌های هوشمندی انجام می‌دهند که براستی بدون استفاده از قابلیت‌های بی شمار آن‌ها زندگی برای تمام اقشار جامعه مشکل می‌شود. از انجام کارهای مالی و بانکی گرفته تا دریافت اخبار و اطلاعات همه و همه سبب صرفه جویی در زمان و هزینه برای همگان شده است. در ایران با رشد سرعت اینترنت نسبت به سال‌های پیش و آموزش مردم در راستای استفاده بهتر از گوشی‌های هوشمند و صد البته فرهنگ‌سازی‌های انجام شده٬ استفاده از گوشی‌های هوشمند بطور چشمگیری افزایش پیدا کرده است. به‌طور کلی فراهم شدن زیرساخت‏های مناسب نقش مهمی در توسعه استفاده از تلفن‏های همراه هوشمند داشته است.

گوشی‌های هوشمند که به لطف افزایش تولیدات باکیفیت و قیمت مناسب کمپانی‌های چینی٬ بیشتر و بهتر در اختیار اکثریت مردم جامعه حتی با بودجه کم٬ قرار گرفته‌اند مزایای غیر قابل انکاری دارند:

  1. جستجو و دسترسی بهتر و بیشتر به آخرین اطلاعات در تمام زمینه‌ها
  2. اشتراک گذاری نظرات٬ ایده‌ها و کشفیات با دیگران
  3. برقراری ارتباطات بین افراد و گروه های یک اجتماع با افراد و گروه های جوامع دیگر
  4. تسریع در سازماندهی فعالیت های مفید سیاسی و اجتماعی
  5. افزایش سرعت در فرایند آموزش و ایجاد ارتباط شبانه روزی بین استاد و شاگرد
  6. ارسال و دریافت تماس تلفنی از طریق ارتباط رادیویی در پهنای وسیع جغرافیایی
  7. انجام عملیات بانکی و صرفه جویی در زمان و هزینه
  8. تسریع در پیشبرد امور و تاثیر بسیار عالی بر کاهش ترافیک شهری
  9. دسترسی سریع به عکاسی و فیلمبرداری و ثبت داده‌های ویدیویی
  10. کمک به افراد کم توان در شرایط اضطراری


همانطور که گفتیم مزایای تلفن همراه بی‌شمار است که مهم‌ترین آن اتصال سریع٬ آسان و کم هزینه به سراسر دنیا است. همچنین با تلفن های همراه می توانید بدون نیاز به کامپیوتر به سایت‌های مورد علاقه خود سر بزنید٬ بازی کنید، فیلم تماشا کنید و با استفاده از شبکه های اجتماعی با سراسر دنیا ارتباط برقرار کنید و مطالب روز دنیا را با یکدیگر به اشتراک قرار دهید. البته نمی‌توان معایبی که برخی از افراد درباره این گوشی‌های همراه هوشمند بیان کرده‌اند را به کل نفی کرد٬ ولی نسبت به سال‌های اولیه ورود تلفن همراه به کشور فرهنگ استفاده از این دستگاه‌های کاربردی افزایش یافته است و بسیاری از معایبی که در گذشته گفته می‌شد براحتی قابل اصلاح است.
با در نظر گرفتن تمام نکات ذکر شده و همه خدماتی که این هوشمندهای همیشه همراه جیبی به کاربران ارائه می‌دهند باید به عدم توانایی حذف این دستگاه های دیجیتال از زندگی اعتراف کرد.
اپراتور همراه اول٬ اولین اپراتور در کشور ایران است که در سال ۱۳۷۳ فعالیت خود را آغاز کرده است و با نام اختصاری IR-MCI سیم‌کارت های خود را در دسترس کاربران قرار می‌دهد.

همراه اول٬ اولین اپراتور ایران

 
مقام عالی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در مراسمی که در تاریخ ۲۵ اردیبهشت ۹۷ برگزار شد٬ صراحتا اعلام کردند ” اپراتور همراه اول پرچمدار ارتباطات ایران است” . این شرکت در حالی برای رسیدن به مقاصد خود که خدمات رسانی هرچه بهتر به مردم ایران است٬ تلاش می‌کند٬ که شفافیت مالی آن بر خلاف بسیاری از شرکت های دیگر برای عموم مردم اثبات شده است.

همراه اول با گذشت بیش از ۲۳ سال از شروع فعالیتش بیش از ۸۶ میلیون سیم کارت دائمی و اعتباری با پیش شماره ۰۹۱ و ۰۹۹۰ به مشترکان واگذار کرده است که نتیجه آن کسب رتبه اول در ترابردپذیری سیم کارت در کشور بوده است. بدست آوردن چنین جایگاهی بی شک نشان از محبوبیت این اپراتور در میان کاربران و مدیرت عالی و همه جانبه آن دارد. یکی از عوامل این محبوبیت تلاش اپراتور همراه اول برای جلب رضایت کاربران از طریق خدمات رسانی هرچه بهتر این اپراتور به تمام اقشار جامعه است. خدماتی نظیر تماس صوتی٬ پیامک٬ اینترنت (نسل دو، سه و چهاروچهارونیم)٬ آوای انتظار٬ وای فای اول٬ جیرینگ همراه اول٬ رومینگ بین‌الملل٬ پردیس همراه اول٬ سرویس‌های ارزش افزوده٬ باشگاه فیروزه‌ای (باشگاه مشتریان) ٬ فراپیام MMS و… به خوبی توانسته رضایت کاربران از انتخاب اپراتور همراه اول را جلب نماید همچنین این شرکت٬ با طراحی و ارائه اپلیکیشن همراه من این خدمات رسانی را گسترده‌تر کرده و سرعت بیشتری نیز به آن بخشیده است.

مهم‌ترین خدمات و محصولات همراه اول:

همراه اول که در سال ۹۶ موفق به جذب بیش از ۱۰ میلیون مشترک جدید شده٬ بنابر آمار بدست آمده تا آخر سال ۹۶ بیش از ۹۶ میلیون سیم کارت واگذار کرده است. براساس آمار ارائه شده از سوی وزارت اطلاعات و فناوری ارتباطات٬ ۵۷% سهم بازار از آن اپراتور همراه اول است که ضریب نفوذ ۹۰/۳% این اپراتور موقعیت و شرایط ایده‌آ‌ل آن در بازار را خاطر نشان می‌کند. با بررسی استقبال کاربران و تلاش کارشناسان٬ مهم ترین خدمات این اپراتور شامل موارد زیر است:

یکی از مهم‌ترین نکاتی که درباره این اپراتور شایان ذکر است٬ برتری همراه اول نسبت به باقی اپراتورها برای پوشش سراسری شبکه ۳G و ۴G است که عرصه‌ی رقابت را برای دیگر اپراتورها تنگ کرده است. متاسفانه دیگر اپراتورها برای پوشش دهی شبکه ۳G و ۴G در شهرهای بزرگ با مشکلات عدیده‌ای روبرو هستند٬ بنابراین انتظار پوشش سراسری شبکه ۳G و ۴G توسط دیگر اپراتورها کمی دور از دسترس است.

 طی مراسمی که در ۲۵ اردیبهشت ۹۷ برگزار شد٬ برای اولین بار در کشور در بستر فناوری MIMO ، رکورد سرعت اینترنت همراه شکسته شد. در حضور وزیر ارتباطات سرعت یک گیگابیت بر ثانیه در شبکه همراه اول به ثبت رسید که بیشترین سرعت ارائه شده در نسل ۴.۵ تلفن همراه کشور است. بنابر اطلاعات بدست آمده از این شرکت٬ حدود ۳۲ میلیون مشترک از شبکه ۳G و ۴٫۵G استفاده می کنند و تعداد مشترکین در سه ماهه گذشته به ۵۸٫۱ میلیون مشترک فعال رسیده است این در حالی است که تعداد کل مشترکین ثبت شده ۷۵.۸۵ میلیون است. همراه اول با تعریف و ارائه اینترنت پر سرعت در بسته‌هایی با زمان و هزینه مشخص٬ توانسته نظر کاربران بسیاری را جلب کند که این نکته یکی دیگر از دلایل محبوبیت این اپراتور است.
در نهایت امیدواریم اپراتور همراه اول و باقی اپراتورهای فعال کشورمان با تلاش‌های بی شائبه‌ی خود بیش از پیش اسباب آسایش کاربران را فراهم سازند تا تمام کاربران در اقصی نقاط ایران بتوانند براحتی از خدماتی که حق مسلم آن‌هاست به بهترین نحو استفاده کنند.


بیشتر بخوانید:

خروج از نسخه موبایل