آیا ارتباطی بین تلفنهمراه با سرطان مغز وجود دارد؟
شاید به خاطر داشته باشید در سال ۲۰۰۹، مسئولان شهر سانفرانسیسکو میخواستند با قرار دادن استیکری بر روی تلفنهای همراه، خریداران را از خطر ابتلا به سرطان مطلع کنند. به عقیده آنها، اشعه الکترومغناطیسی تلفنهای همراه موجب بروز سرطان میشود. این حکم در ماه می ۲۰۱۳ باطل شد. با مشروح خبر همراه ما باشید.
حالا متوجه شدهایم که مسئولان شهر سانفرانسیسکو دلیلی برای نگرانی نداشتند. اخیرا در یک پژوهش جدید، دیتای محاسباتی پیرامون تعداد مبتلایان استرالیایی به سرطانمغز در بازه زمانی ۱۹۸۲ تا سال ۲۰۱۳ با میزان استفاده از تلفنهای همراه توسط شهروندان مقایسه شده است. آمار این نوع سرطان طی سالهای مختلف در بین بانوان ثابت بوده و در بین آقایان کمی رشد داشته است. با این حال این نوع سرطان در دهه هفتاد میلادی و تا سال ۱۹۸۲ ادامه داشته است که در آن زمان خبری از تلفنهای همراه نبود.
بدین ترتیب آمارها نشان میدهند تعداد پروندههای مربوط به سرطان مغزی در استرالیا از سال ۱۹۸۲ تا ۲۰۱۳ با برآوردهای رایانهای همسان بوده است. بدین ترتیب با بررسی این آمار و ارقام متوجه میشویم که افزایش آمار استفاده از تلفنهای همراه موجب بیشتر شدن آمار مبتلایان به این بیماری نشده است. پس طبق نتایج به دست آمده در این پژوهش استرالیایی، هیچ ارتباطی بین استفاده از تلفنهمراه و مبتلا شدن به بیماری سرطانی وجود ندارد. دلیل اصلی افزایش آمار مبتلایان به این نوع سرطان، پیشرفت تکنولوژی و امکان شناسایی آن توسط تکنیکهای اختراعی در دهه ۸۰ میلادی محسوب میشود؛ نظیر سیتی اسکن.
ثبات آمار وقوع سرطان مغز در استرالیا بین سالهای ۱۹۸۲ تا ۲۰۱۲ در تمامی ردههای سنی بهجز افرادی با بیش از ۷۰ سال سن با برآوردهای مربوط به آمار افزایش مبتلایان مقایسه شد و در نتیجه متوجه شدیم که دلیل افزایش آمار مبتلایان مسن ربطی به استفاده از تلفنهای همراه ندارد. حدس ما این است که دلیل اصلی افزایش آمار یادشده، ظهور روشهای تشخیصی بهبودیافته است که علم توموگرافی و فنآوریهای تصویربرداری آنها را در دهه ۸۰ میلادی معرفی کردند – اپیدمیولوژی سرطان
اما بسیاری از مراکز پژوهشی نمیتوانند عدم وجود ارتباط بین تلفنهمراه و این بیماری را بپذیرند و هنوز هم بر این باورند که تشعشعات الکترومغناتیسی موبایل منجر به افزایش احتمال بروز اینگونه سرطان در افراد میشود. اما آیا واقعا این موضوع برای کاربران مهم است؟ حتی زمانی که احتمال وجود چنین ارتباطی قوت گرفته بود، بسیاری از کاربران حاضر به از دست دادن تلفن همراه خود نبودند.