اخبار

با قابلیت‌های جدید آی او اس ۱۰ آشنا شوید

رفته رفته به زمان برگزاری یکی از مهم‌‌ترین کنفرانس‌های دنیای نرم‌افزار نزدیک می‌شویم. کنفرانس جهانی سال ۲۰۱۶ توسعه دهندگان اپل یا همان WWDC که قرار است در آن از محصولات مهمی نظیر آی او اس ۱۰ (iOS 10) رونمایی شود. همراه موبایلستان باشید.
سیستم عامل آی او اس که بستر اصلی نرم‌افزاری آیفون، آیپاد و آیپاد‌‌های اپل را تشکیل می‌دهد، همه ساله در اواخر فصل بهار، یک آپدیت اساسی دریافت می‌کند و سپس اپل با عرضه‌ی به‌روزرسانی‌های متعدد، ایرادات نسخه‌ی اصلی را برطرف می‌کند. این کار تا جایی ادامه پیدا می‌کند که در اوایل پاییز و با نزدیک شدن به فصل زمستان، یک نسخه‌ی بدون نقص از سیستم عامل آی او اس در اختیار کاربران قرار می‌گیرد.
نسخه‌های اصلی یعنی آی او اس ۶، ۷، ۸ و ۹‌‌ تا به اینجای کار دارای ویژگی‌های کلیدی خاصی بوده‌اند: آی او اس ۷ به‌طور کامل ظاهر سیستم عامل همراه اپل را تغییر داد و سبک طراحی تخت را به آن هدیه کرد. آی او اس ۸ این زیبایی را با قابلیت‌های کاربردی بیشتری همراه کرد و در نهایت آی او اس ۹، سرعت این زیبایی و کاربرد را افزایش داد و این سیستم عامل را به یکی از بی‌نقص‌ترین نسخه‌‌های تاریخ آی او اس تبدیل کرد.
تمام قابلیت‌های جدید آی او اس ۱۰ (iOS 10) به همراه تاریخ عرضه
پس با تمام این تفاسیر، چه چیزی می‌ماند که اپل با انجام آن بتواند آی او اس ۱۰ را به یک ورژن متمایز تبدیل کند؟ جواب در دو کلمه خلاصه می‌شود: جاه‌طلبی و نوآوری. درواقع اپل در تمام نسخه‌های پیشین تلاشش را کرده است و توانسته سطح مناسبی از زیبایی رابط کاربری، سرعت اجرا و پایداری بالا را به کاربران آی او اس هدیه دهد. اما در آی او اس ۱۰ دیگر زمان آن رسیده است که اپل دست از محافظه کاری بردارد و تعدادی از قابلیت‌هایی که مهم و «انقلابی» محسوب می‌شوند را وارد آی او اس کند.
بنابراین نسل دهم آی او اس می‌تواند یک نقطه‌ی عطف در تاریخ این سیستم عامل باشد زیرا آی او اس ۹ به درجه‌ای از تکامل رسیده است که می‌تواند تا چند سال آینده هم نیاز کاربران را برطرف کند و به‌نوعی دیگر زمان آن رسیده است که اپل یک بازی ریسکی را انجام دهد و سیستم عاملی بسازد که یا نظر اکثریت کاربران تلفن‌‌های هوشمند و تبلت را به خود جلب کند، یا به یک طرح ناموفق تبدیل شده و زمینه‌ساز موفقیت iOS بعدی شود.

تاریخ عرضه‌ی آی او اس ۱۰

این سیستم عامل در چه زمانی عرضه خواهد شد؟ طبق سنت همه‌ ساله‌ی اپل، ورژن جدید آی او اس نیز برای اولین بار در کنفرانس WWDC معرفی می‌شود. مراسم سال ۲۰۱۶ این کنفرانس قرار است در تاریخی بین روزهای ۱۳ تا ۱۷ ماه ژوئن یعنی بین روزهای ۲۴ تا ۲۸ خرداد ماه برگزار شود.
آی او اس ۱۰
اپل ابتدا از نسخه‌ی بتای iOS 10 در این مراسم رونمایی خواهد کرد و طی روزهای بعدی، توسعه‌دهندگان آی او اس و افرادی که جزو طرح برنامه نویسان اپل هستند می‌توانند زودتر از همه به این سیستم عامل دسترسی داشته باشند. حدود ۲ تا ۳ هفته بعد از آن نیز افرادی که در طرح تست بتای عمومی ثبت نام کرده‌اند (در آن زمان آموزش ثبت نام در این طرح را برایتان منتشر خواهیم کرد) نیز می‌توانند بتای عمومی آی او اس ۱۰ را نصب کنند و زودتر از کاربران معمولی از آن بهره ببرند.
در نهایت نیز در زمانی نامشخص بین اوایل شهریور ماه تا اواخر آبان و همراه با معرفی آیفون ۷، نسخه‌ی عمومی و نهایی این سیستم عامل توسط اپل عرضه می‌شود و تمام کاربران آی دیوایس‌های مختلف می‌توانند آن را دانلود و بر روی آیفون، آیپاد و آیپد خود نصب کنند.

این ورژن بر روی چه دیوایس‌هایی نصب می‌شود؟

راستش را بخواهید در زمان معرفی آی او اس ۹ انتظار داشتیم که آیفون ۴ اس و آیپد ۲‌‌ نیز از جمع دیوایس‌های پشتیبانی شده توسط اپل خارج شوند، اما این اتفاق نیافتاد و آن‌ها هم توانستند این سیستم عامل را نصب کنند. البته درباره‌ی آی او اس ۱۰ این موضوع تفاوت خواهد داشت و مطمئنا این نسخه از آی او اس نمی‌تواند با رم‌های ۵۱۲ مگابایتی این دیوایس‌های ۵ ساله کنار بیاید!
تمام قابلیت‌های جدید آی او اس ۱۰ (iOS 10) به همراه تاریخ عرضه
بنابراین با خروج احتمالی این ۲ محصول باقی مانده از زمان طلایی استیو جابز، آیفون‌های ۵، ۵ سی، ۵ اس، SE، ۶، ۶ پلاس، ۶ اس و ۶‌اس پلاس کاندیداهای قطعی دریافت این به‌روزرسانی خواهند بود. در کنار این آیفون‌ها و البته آیپاد تاچ ۶، تبلت‌های اپل نیز بی‌نصیب نمی‌مانند و آیپد مینی ۴، مینی ۳، مینی ۲ (با احتمال خیلی کم، نسل اول آیپد مینی)، آیپد ۳، آیپد ۴، آیپد ایر ۱ و ۲ و تمام مدل‌های آیپد پرو بدون شک از پس اجرای این سیستم عامل بر می‌آیند و آی او اس ۱۰ بر روی آن‌ها نصب خواهد شد.

قابلیت‌های جدید آی او اس ۱۰

اگر بخواهید می‌توانم برایتان هزاران قابلیت مثال بزنم که علاقه دارم در ورژن بعدی آی او اس، آن‌ها را ببینم و از آن‌ها لذت ببرم. اما همه می‌دانیم که تا زمان برگزاری مراسم WWDC امسال، فرصت زیادی باقی مانده است و با لو رفتن اطلاعات بیشتر در آینده‌ای نزدیک، مقالات متعددی را در این زمینه در گجت نیوز منتشر خواهیم کرد.
بنابراین در این مطلب قصد داریم تنها قابلیت‌های مهمی را بررسی کنیم که احتمال زیادی می‌دهیم که آن‌ها را در نسل جدید سیستم عامل iOS ببینیم؛ قابلیت‌هایی که در عین جادویی نبودن، بسیار کاربردی هستند و می‌توانند تجربه‌ی کاربری آی او اس را به سطح بالاتری ارتقا دهند.

ارتقای دستیار صوتی اپل؛ سیری

سیری یکی از سه گزینه‌ی برتر هوش‌های مصنوعی در دنیای سیستم عامل‌های موبایل است. اما هرچه قدر هم که کاربرد این دستیار صوتی مناسب باشد، تا تبدیل شدن به چیزی شبیه دستیار صوتی فیلم HER فاصله‌ی زیادی دارد. اپل هر سال هوش مصنوعی و قابلیت‌های سیری را افزایش می‌دهد و در آی او اس ۱۰ نیز یکی از قابل انتظارترین ویژگی‌ها، بهبود اساسی سیری است.
تمام قابلیت‌های جدید آی او اس ۱۰ (iOS 10) به همراه تاریخ عرضه
با اطلاعاتی که تا به اینجای کار داریم، تقریبا مطمئن شده‌ایم که سیری قرار است در زمینه‌ی دریافت پیام‌های صوتی و صندوق صوتی تماس، پیشرفت زیادی داشته باشد. دستیار صوتی هوشمند اپل قرار است بتواند از این پس برای مخاطب شما توضیح بدهد که چرا نمی‌توانید در آن لحظه تماس او را پاسخ دهید. همچنین پیام‌های صوتی ذخیره شده نیز توسط سیری می‌توانند به متن تبدیل شوند و برای شما از طریق ایمیل یا سرویس پیام‌رسانی اختصاصی اپل یعنی iMessages ارسال شوند.

قابلیت‌های بیشتر برای ۳D Touch

در زمان معرفی قابلیت لمس سه بعدی از سوی اپل هم گفتیم که این ویژگی ممکن است خیلی کاربردی به نظر نرسد، اما پتانسیل بالایی برای تبدیل شدن به یکی از برگ‌های برنده‌ی آیفون دارد و در آینده می‌تواند حرف‌های بیشتری برای گفتن داشته باشد.
تمام قابلیت‌های جدید آی او اس ۱۰ (iOS 10) به همراه تاریخ عرضه
آی او اس ۱۰ دقیقا فرصت مناسبی برای اپل است که نمایشگرهای حساس به فشار را از یک قابلیت تبلیغاتی به یک ویژگی کاربردی تبدیل کند. افزوده شدن منوهای پاپ‌آپ و دسترسی سریع برای آیکون‌های کنترل سنتر، کاربرد بیشتر در نوتیفیکیشن سنتر و حتی میانبرهای سریع در قسمت لاک اسکرین می‌تواند لمس سه بعدی اپل را به یکی از ویژگی‌های هیجان‌انگیز نسل بعدی آی او اس تبدیل کند.

تغییرات گسترده برای کنترل سنتر

اگر اهل جیلبریک باشید و سری به دنیای سیدیا (فروشگاه توییک‌های آی او اس) زده باشید، می‌بینید که بیش از هزاران توییک مختلف برای تغییر دادن آیکون‌ها و ظاهر قسمت کنترل سنتر طراحی شده است. این نشان می‌دهد که کاربران، میل زیادی برای سفارشی‌سازی این منو دارند و دوست دارند آیکون‌ها، میانبرها و نحوه‌ی قرارگیری آن‌ها در کنترل سنتر را به سلیقه‌ی خود تغییر دهند.
تمام قابلیت‌های جدید آی او اس ۱۰ (iOS 10) به همراه تاریخ عرضه
متاسفانه علیرغم درخواست‌های متعدد، اپل در ورژن‌های قبلی آی او اس خیلی تغییری در این قسمت نداده است و اجازه‌ی اعمال تغییرات در آن را به کاربران هم نداده است. بنابراین یکی از نقاط قوت آی او اس ۱۰ می‌تواند قابلیت شخصی‌سازی و تغییر دادن آیکون‌های این قسمت از رابط کاربری باشد.

پشتیبانی از حالت چند کاربره

آیا تبلت‌ها برای این ساخته شده‌اند که ما اپلیکیشن‌های تلفن همراهمان را با اندازه‌ی بزرگ‌تر بر روی آن‌ها مشاهده کنیم؟ مسلما نه و درواقع تبلت‌ها با هدف این ساخته شده‌اند که نیاز ما را از حمل کامپیوترهای سنگین و حجیم برطرف کنند. بنابراین تبلت‌ها و البته آیپد، بیشتر دارای نزدیکی خویشاوندی با سیستم‌های کامپیوتری هستند تا گوشی‌های هوشمند.
اپل نیز مدتی است که این موضوع را درک کرده و با ارائه‌ی قابلیت‌هایی نظیر کار با دو نرم افزار به‌طور همزمان و پشتیبانی از کیبورد بلوتوثی نشان داده است که در مسیر درستی قرار گرفته است. حالا که آیپدهای قدرتمند و پیشرفته‌ای نظیر آیپدهای پرو نیز در بازار وجود دارند، این نیاز نزدیک شدن به محیط کامپیوتر و رابط کاربری گسترده‌تر، بیش از پیش احساس می‌شود.
تمام قابلیت‌های جدید آی او اس ۱۰ (iOS 10) به همراه تاریخ عرضه
از این رو یکی از قابلیت‌های مهمی که از گوشه و کنار خبر می‌رسد که در آی او اس ۱۰ وجود خواهد داشت، پشتیبانی از حالت چند کاربره و استفاده‌ی کاربرهای مختلف از حساب‌های کاربری مختص به خودشان است (چیزی شبیه به سیستم عامل‌های رومیزی). می‌توان گفت که عرضه‌ی پلتفرم ورود دانش آموزان مختلف در آی او اس ۹.۳ توسط اپل نیز به‌نوعی یک مرحله‌ی مقدماتی برای رونمایی از این قابلیت بوده است.

ارتقای امکانات نرم افزارهای کاربردی

شاید اگر به ۵ سال پیش باز گردیم، در آن زمان نرم افزارهای کاربردی اختصاصی بسیار کمی برای سیستم عامل‌های موبایل عرضه می‌شد و نرم افزارهای اورجینال خود کمپانی سازنده، معمولا جذاب‌ترین گزینه‌های پیش روی کاربران بودند. اما امروزه به لطف میلیون‌ها نرم افزار کاربردی که در استور‌های مختلف عرضه می‌شود، کاربران به مرحله‌ای رسیده‌اند که معمولا دوست دارند نرم افزارهای کمپانی سازنده را همان اول کار از روی دیوایس خود حذف کنند!
تمام قابلیت‌های جدید آی او اس ۱۰ (iOS 10) به همراه تاریخ عرضه
این موضوع در سیستم عامل آی او اس به لطف تنوع و گستردگی فوق العاده‌ی اپلیکیشن‌های اپ استور، بسیار شدیدتر است و از این رو اپل باید تلاش بیشتری برای افزایش سطح کاربری نرم افزارهای خود بکند. بله فیلترهای جدیدی به نرم افزار دوربین اضافه شده است، نرم افزار پیام‌رسانی حالا می‌تواند حالت‌های گروه‌بندی و پیام‌های چند رسانه‌ای را هم به‌خوبی مدیریت کند و نرم افزار آب و هوا نیز رابط کاربری زیبایی دارد، اما آیا آن‌ها می‌توانند با اپلیکیشن‌های مشابه و قدرتمندی که در زمینه‌ی ویرایش عکس، پیش‌بینی آب و هوا و پیام‌رسان، در اپ استور وجود دارند، رقابت کنند؟
بنابراین آی او اس ۱۰ می‌تواند یک تحول عظیم در زمینه‌ی افزایش امکانات اپلیکیشن‌های پیش‌فرضی باشد که بر روی آی او اس نصب شده‌اند؛ کسی چه می‌داند، شاید اپل دل را به دریا زد و یک قابلیت برای حذف تعدادی از این اپلیکیشن‌های پیش‌فرض را به کاربران داد، در آن صورت اپلیکیشن سهام و بورس (Stock) قطعا اولین گزینه‌ برای حذف خواهد بود!

آی او اس ۱۰؛ یا رومی روم یا زنگی زنگ!

در نهایت اگر بخواهیم یک جمع‌بندی از قابلیت‌های بالا داشته باشیم، باید بگوییم که آی او اس ۱۰ یکی از بهترین فرصت‌های اپل برای بازیابی اعتبار رو به نزولش است. مدت‌هاست که از اپل، نوآوری خاصی چه در زمینه‌ی نرم افزاری و چه در زمینه‌ی سخت افزاری ندیده‌ایم. فروش آیفون برای اولین در تاریخ آن، با کاهش نسبت به سال گذشته مواجه شده است و این موضوعات، زنگ خطر را برای سهام‌داران کمپانی کوپرتینویی به صدا درآورده است.
تمام قابلیت‌های جدید آی او اس ۱۰ (iOS 10) به همراه تاریخ عرضه
بنابراین دیگر وقت آن است که اپل پرده‌های احتیاط را کنار بزند و این روند جیره دهی قطره قطره به کاربران را متوقف کند. دست بجنبان اپل! دیگر وقت آن است که تمام قابلیت‌های مورد علاقه‌ی کاربران را به آن‌ها هدیه بدهی و بابت غفلت دو ساله‌ات از آن‌ها عذرخواهی کنی!
هرچند می‌دانیم که در کنفرانس خرداد ماه، ممکن است اوضاع کاملا متفاوتی رقم بخورد و باز هم با افت درجه‌ی خلاقیت و هیجان در میان مهندسان نرم افزاری اپل مواجه شویم!

Show More

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button